úterý 2. února 2016

Další postřehy z Interview - Matěj

Jak asi víte, pohovory představují poslední fázi přijímacího procesu na Oxford a Cambridge. Protože o oxbridgeských pohovorech není mnoho volně dostupných spolehlivých informací, rozhodl jsem se své zážitky z nich sdílet touto formou, spolu s několika radami.
Moje interview probíhalo na oxfordské Hertford College, kam jsem se hlásil na trojitý obor Philosophy, Politics and Economics (PPE). Celkem mě čekaly tři asi dvacetiminutové pohovory, každý z jednoho předmětu. Ještě před nimi jsem musel napsat jedenapůlhodinový test, neboli “pre-interview exercise”, kde se vyskytly otázky ze všech tří předmětů. Nutno říci, že celý proces probíhá na každé koleji trochu jinak - někde budete mít jenom dva pohovory (philosophy a politics bývají často spojené v jeden), někde Vám místo pre-interview exercise naservírují úlohu těsně před každým interview, či v jeho průběhu. Je důležité si uvědomit, že cílem cvičení a následujícího pohovoru není ověřit vaše vaše vědomosti, ale to, jak dokážete přemýšlet. V pre-interview exercise se tak objevily například logické hádanky a výroková logika, argumenty slavných politických teoretiků (které nebylo třeba dopředu znát), v ekonomické sekci pak i matematika. Té jsem se bál nejvíc, ale nakonec se jednalo o nejjednodušší část - nejtěžšími úlohami byly základní derivace, které jsem se stihl doučit týden před příjezdem do Oxfordu.
Během samotných pohovorů pak padaly série nejrůznějších otázek. Z části se věnovaly pre-interview exercise, z části mému personal statementu, z části věcem, které se dopředu tušit nedaly, např. úryvkem z Tocquevilla na “politologickém” interview. Překvapilo mě, jak rychle pohovory uběhly, zároveň byly mnohem méně stresující, než jsem očekával. Přestože jsem ze svého výkonu neměl úplně nejlepší pocit, kýžený offer jsem nakonec obdržel. Na závěr bych se s Vámi chtěl podělit o několik tipů, jak interview úspěšně zvládnout:



1.     Projděte si svůj personal statement. Přečtěte si ho klidně desetkrát (ideálně ho dejte přečíst i někomu jinému) a ujistěte se, že rozumíte tomu, o čem píšete. Zde bych doporučoval Hemingwayovu techniku ledovce - vězte o všem víc, než jste napsali. Pokud třeba píšete o nějaké knize, přečtěte si k ní i sekundární literaturu a kritiku. Dejte si obzvláště pozor na nejasné formulace v personal statementu - těm se nejlépe vyhněte už při jeho psaní, ale pokud se nějaká do finální verze dostane, buďte připraveni ji objasnit.

2.     Připravte si  odpověď na otázku, proč chcete studovat vámi zvolený obor. Neopakujte moji chybu a nespoléhejte na to, že odpověď vymyslíte na místě. Sice se vám to nejspíš podaří, ale zbytečně se zaseknete na odpovědi, která jde perfektně připravit předem.

3.     Mějte přehled o aktualitách ve vašem oboru. Doporučuji se přečíst o jednom dvou zajímavých tématech, které se ve vámi zvoleném oboru řeší a ideálně ukázat jejich souvislost s vaším personal statementem. Opět otázka, na kterou se vás dost možná zeptají a na kterou se lze připravit.

4.     Zjistěte si, jaké otázky padaly na pohovorech ve vašem oboru v minulých letech. Projděte diskuzní fóra (thestudentroom.co.uk) i oficiální stránky univerzity, zeptejte se známých, ex-PORGánů a dalších Čechů, kteří na Oxbridgi studovali (jejich neúplné soupisy najdete na stránkách Bakalovy a Kellnerovy nadace). Konkrétně k PPE doporučuji naučit se základní formální logiku na filosofii a teorii her na ekonomii - otázky z těchto oblastí se objevují snad každý rok.

5.     Uklidněte se. Tohle je asi dost zřejmá rada, ale důležitá. Interviews jsou spíše inteligentním rozhovorem, než ústním zkoušením. Nesnažte se na poslední chvíli našprtat vše, na co by se vás tak mohli zeptat, protože a) to stejně neodhadnete a b) vaše vědomosti nehrají takovou roli, jako vaše schopnost vymyslet na místě novou odpověď. Takže si před pohovorem v klidu si sedněte, dejte kafíčko, pusťte si nějakou motivační písničku… A hlavně nebuďte jako chlapci z Etonu, kteří sice pohovory trénují už od sekundy, ale pět minut před nimi se málem rozbrečí, protože se prý “dost neučili”.

6.     Komunikujte. Pokud otázce nerozumíte, zeptejte se. Pokud potřebujete na řešení otázky tužku a papír, ozvěte se. Pokud vás na něco hned nenapadne odpověď, řekněte, že si to musíte rozmyslet a ideálně přemýšlejte nahlas. Stůjte si za svou odpovědí, ale nebojte se přiznat argumentační porážku - ta nemusí být vůbec prohrou. Otázky jsou často záludné, takže vaše první odpověd bude mnohdy nesprávná a tutor se vás bude snažit dovézt  ke správnému řešení.

7.     Buďte sympatičtí. Hodnocení pohovorů je (zvlášť v humanitních předmětech) subjektivní, takže se snažte udělat dobrý dojem. Buďte slušní, hezky se oblečte, nahlas pozdravte. Je důležité působit, jako že víte, o čem mluvíte, ale nepředstírejte, že jste spořádali všechnu moudrost světa. Co se týče humoru - pokud jste vtipní, buďte (v mezích politické korektnosti) vtipní. Pokud nejste, nesnažte se o to. Na konci interview vám někdy dají prostor pro váš dotaz, připravte si nějaký inteligentní - budete působit zvídavě a třeba se i něco dozvíte.

Pokud nakonec offer nedostanete, nezoufejte. Pohovory jsou netransparentní a velkou roli v nich hraje náhoda, spoustu velmi chytrých a kompetentních studentů je odmítnuto. Na bakalářské i magisterské studium na Oxbridgi je možné se přihlásit i později, nenechte se proto odradit prvním neúspěchem. Přeji Vám hodně štěstí :).